onsdag 6 juni 2012

Hjälmaren + Mälaren runt - CHECK

Efter att ha sovit ut ordentligt, ätit gott och mycket igår, fått massage och tagit en lång dusch är jag nog oförtjänt fräsch. Jag har träningsverk i benen men det gör bara ont när jag ska sätta mig eller ställa mig upp och lite i ryggslutet.
Precis innan avfärd i måndags ca 06.20
 På måndagsmorgonen var allt klart och jag var redo för min utmaning. Hjälmaren och Mälaren runt, hur skulle det gå?
Jag har cyklat Vätternrundan en gång och det var det värsta jag gjort eftersom jag gick in i väggen redan efter 8 mil men tog mig igenom trots det.
Så långtur förknippades innan med en oskön känsla, nu skulle jag dessutom längre och framförallt sitta på en cykel i två dagar på raken.

Första etappen jag skulle nå var Järna. Men att hitta ut från Stockholm på cykelvägar är inte lätt, det gick bra i några kilometer men sedan var jag vilse och någonstans i Botkyrka fick jag punktering!!! Efter bara någon halvmil fick jag punktering, hur skulle detta sluta? Jag som dessutom inte har bytt däck speciellt ofta hehe.

Första fikat i Katrineholm
Men efter en halvtimme, trekvart var jag iväg igen och lyckades hitta ut ur Stockholm, förbi Södertälje och sedan kom jag till Järna. Än så länge kändes det bra och nu var jag rejält försenad i min tidsplan efter mina felkörningar och punkteringen så jag stannade inte utan fortsatte direkt mot Flen. Vägen mellan Järna och Gnesta var otroligt dålig, mycket vägarbeten så jag trodde att cykeln skulle skaka sönder och så började det att regna. I Gnesta passade jag på att klämma i mig en hamburgare och pommes. Det mesta kändes motigt hittills men jag segade på och till slut kom jag fram.

I Flen tog jag bara en kort paus för att sedan fortsätta mot Katrineholm och fika. Vägen dit var fin och det rullade på bra. Något tekniskt stopp på vägen och jag köpte en påse bilar att ha som lite energireserv, det visade sig vara toppen och jättegott!
I Katrineholm blev det en kaffe samt bulle för 40kr, mycket gott och skönt att sitta inne i värmen, jag var dyngsur på grund av ÖSregn och hagelstorm. Det gjorde riktigt ont att cykla i hagel men som tur var så tog det slut efter bara 10-15 minuter, men då var jag som sagt dränkt och då ösregnet kom så snabbt hade jag inte en chans att ta på mig mina överdragsbyxor vilket ledde till att vatten sögs in i skorna via strumporna. Skoöverdragen hjälpte annars riktigt bra :)
Lite paus vid Hjälmaren i närheten av Läppe
Efter fikat bar det av lite norrut förbi Vingåker och Läppe där det bara blev små korta stopp för att få i mig någon banan eller Enervit bar som jag hade i ryggsäcken.
Som jag sa så var jag lite sen i tidsplaneringen så jag fortsatte förbi Läppe och hade sikte på Odensebacken där jag skulle äta middag. Klockan var nu ca 19.30 när jag åt en jättegod kycklingsallad så jag bestämde mig för att låta Örebro bli mitt slutmål. Jag hittade ett billigt och bra hotell i Örebro där jag kunde ha cykeln på rummet. Det hängde cykelkläder överallt och strumpor och diverse blöta saker fick hänga på handdukstorken!


Galet lång raka i Kungsörs kommun
 Dag 2.

Stel men utvilad steg jag upp och gick ner för att äta lite frukost. Det blev en stor frukost, man får passa på att ladda upp, två ägg, yoghurt, mackor, juice, mjölk, vatten, fil och flingor. Efter frukosten gick jag upp och packade ihop allt, torkade bort sista fukten i skorna med hårtorken och sedan var det dags att ge sig av.
Nu såg det ut att vara en fin dag så jag skippade överdragsbyxorna men började att cykla med min tunna jacka.
Eftersom jag var lite efter i min plan så matade jag bara på med korta stopp i Arboga, Köping där jag köpte en banan och så gled jag förbi Kolbäck där jag åt lite bilar och en Enervitgel. När jag kom till Västerås vid 12.30 så var det dags för lunch, nu hade jag bara kortärmade tröjan på mig och det var riktigt skönt ute, härliga vägar och en toppendag. Tillochmed mina ben kändes starkare än dagen innan, jag tror dock att vädret och gårdagens motgångar på morgonen gjorde mig lite trött.
Så kom jag till Västerås där lunch väntade
Efter lite välförtjänt pasta, köttfärssås och vila var det återigen dags att ge sig iväg på cykeln. För mig var det värst att börja trampa, de första 100m innan benen var igång gjorde riktigt ont i framsida knän men sedan försvann stelheten...smärtan och det gick bra igen.
Hallstahammars kommun
 Nu gick det lätt och riktigt bra, som sagt mycket fina vägar och soligt ute. Långa raksträckor med varierande natur, blomdofter blandades med gödseldofter (bläää) och inte alls mycket bilar som susade förbi.
That's me
 Ett kort stopp innan Enköping där återigen bilar och en Enervitgel gav mig lite extra energi. Här var det soligt så jag skulle gärna lagt mig i gräset men hade nog haft svårt att fortsätta sedan om jag hade gjort det.
En sista paus innan jag nådde Enköping

Bästa energin =)
I Enköping blev det en bullfika med prinsessbakelse och en latte. Det var gott och nu så hade jag ca 85km kvar hem, hem till en varm dusch, god mat och en glad sambo.
Mycket vacker natur!
Det bästa av att cykla när det är fint väder är ju naturupplevelsen, lugnet och att bara kunna njuta av att sväva fram på cykeln.
Det jag märkte nu som man aldrig märker när man åker bil är ju att vägarna oftast går uppåt eller lite nedåt, inte så mycket rakt som man kan önska hehe

Efter en del trampande nådde jag Bålsta och sedan Barkaby. Sedan var det dags att ännu en gång försöka hitta på cykelvägar i Stockholms förorter. Det hade ju varit bra om de skyltat mot Stockholm C också så att man kan ta närmsta vägen. Jag hade min mobil till hjälp men med ett konstant blippande av att batterinivån var låg så kunde jag ju inte ha på någon gps.

Men efter en stund så kom jag till ett ställe där jag hade varit förut och då hittade jag utan problem, trampade på lite extra men stannade vid stadshuset och tog bilden nedan på vackra Stockholm!

Äntligen hemma efter ca 450 km cyklande! 

Tillbaka i vackraste Stockholm!
Som summering av detta äventyr får jag säga att jag nog upplevde både det värsta och det bästa av vad cykling har att erbjuda. 9960 kcal brändes totalt och som sagt ca 450km cykling med många fina stopp. Jobbigt men mycket trevligt och roligt.
Men INGEN vurpa, tack och lov!

Denna resa skulle jag kunna tänka mig att göra om och tror att det var en bra uppvärmning inför Vätternrundan om två veckor, då ska jag ta revansch för 2010!

Rekommenderar er att cykla Hjälmaren - Mälaren runt om ni vill ha en långtur, den går att korta av eller förlänga och det finns mycket småstäder/byar runtom där man kan ta en god fika.

Karta ska jag lägga upp så fort jag fixar Polar weblink. Idag blir det nog lite vilodag och fira nationaldagen.
Grattis Sverige!

På återseende // David

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar