tisdag 19 juni 2012

Vättern runt - en fin upplevelse!

Hej.

Pedaler av, styre vridet och cykeln är redo för tåget - at T-centralen 12.15
Nu ligger jag hemma sjuk och passar på att summera helgens tävling, Vätternrundan. Mina förväntningar på mig själv var att komma in under 12h och inte ta ut mig i början som jag gjorde sist då jag gick in i väggen. Jag hade planerat ett snabbt stopp vid varje depå för att inte förlora energin...den planen höll inte.

MC eskort en bit från start
Jag åkte tåg ned med SJ Event, det var så skönt att komma till centralen, lämna ifrån sig cykeln och inte behöva tänka på den mer. Jag delade hytt med tre trevliga killar som skulle debutera i år. Alla med olika mängd träning och erfarenheter.
Den ena skulle starta redan 20.00 så han var lite uppjagad eftersom tåget inte lastade av förrän vid 18.30 pga någon miss mellan SJ och Banverket.

När det hade lugnat ned sig på tåget och de som skulle starta allra först hade åkt mot centrum i Motala och starten så gick jag samt mina två andra kupékompisar för att titta lite vid startområdet, sportmässan och käka pastamiddag.

Jag behövde kitta mig med energigel och liquids då det mesta av mitt föråd hade gått till Hjälmaren + Mälaren runt. Jag hittade det jag behövde men också tunna cykelvantar som jag har under mina korta cykelhandskar, blir bättre skydd mot vind och regn samt en ramväska som skulle visa sig vara ett superköp.

Med middagen i magen gick vi till tåget och det var dags att fixa allt på cykeln. Jag hämtade det som skulle sitta på cykeln, fyllde flaskor samt camelback och började göra i ordning cykeln. Jag missade tyvärr att ta en bild på min färdiga cykel.

04.00 och min klocka ringde, jag gick upp, tvättade av mig och åt frukost. Förutom äggen som smakade gummi så var allt bra. På med cykelkläderna, det har ju varit mycket prat om hur mycket kläder man ska ha på sig eftersom det var regn och ca 8 grader.
Jag tog på mig kort cykelbyxa + tröja, ben och armvärmare, skoskydden för vindskydd för blöt blir man ändå och till sist min tunna löpvindjacka.
För mig som inte är så frusen så tyckte jag det verkade bra, det var det!

Bland de första startgrupperna iväg
Starten gick 05.36 och min startgrupp 304 rullade iväg och på bara några minuter var jag dyngsur, men inte kall utan började snabbt få upp värmen med trampandet.
Jag och 6 till anslöt direkt till en stor subgrupp som hade som mål 9h 30 min. Det visste jag att inte jag skulle orka så jag täknte att jag hänger med så länge jag inte känner mig trött.

Första depåstoppet (Hästholmen 44km) passerades och strax efter 2h så var vi redan i Gränna (80km), det gick undan och jag själv var förvånad hur lätt allt kändes. Vi hade snittat mellan 33-38km/h på sträckan.

Regnet avtog och det var som om jag hade badat med kläderna på men fortfarande kände jag mig pigg, stark och framförallt inte kall.

I Gränna depån stannade jag till och åt två bananhalvor och en näve bilar (mitt eget godisförråd) för att sedan cykla vidare direkt mot Jönköping som var nästa depå.
Den stora gruppen som jag åkt efter i början körde ikapp mig igen (de hade eget stopp längs vägen) så då följde jag återigen med i svansen. Nu var det kanske 40 andra bakom så det tog ett tag innan jag kunde segla in bakom någon. I nedförsbackarna till Jönköping (107km) satte i alla fall jag nytt hastighetsrekord utan att veta om det förrän efteråt, 79.8 km/h. Galet!!!

I Jpkg så tryckte jag snabbt i mig köttbullar, mos, lite sylt och en näve bilar innan jag fortsatte. Det kändes jättebra och nu började till och med de mörka molnen försvinna. Jag trampade iväg själv och när jag började känna mig lite för anfådd la jag mig bakom vem som helst i bra tempo som fick dra ett tag. Vi blev en klunga om 4-5st till slut och vi hade sällskap till Fagerhults depå (138km), där alla utom jag stannade.
Jag fortsatte trampa på eftersom det kändes bra och nästa depå var Hjo (177km) så då lockade ett lite längre stopp med lasagne.

Helt plötsligt passerar jag 150km skylten, halvvägs redan? Jag såg på min klocka att min tid på 12h kunde jag glömma! Här så skulle jag ju kunna komma in runt 11h :)
Depåstoppet i Hjo tog längre än väntat, 20 min istället för 15 min men gott var det och trevligt att prata med andra.

Upp upp och iväääg

Jag trampade på och nu kom solglimtar fram, under tiden jag cyklade så åt jag någon liten Enervitbar, någon gel osv, ramväskan var helt underbart bra!
Jag passerade Karlsborg (207km) och Bovikens (230km) depåer utan att blinka, nu skulle jag bara göra ett stopp till innan Motala och vi var nu återigen ett gäng på 5 cyklister som snittade runt 30km/h.
När det var ca 50 km kvar så drog jag upp tempot ytterligare för jag kände att jag hade krafter kvar. Några fick släppa och två andra följde med i min svans, vi hjälptes åt att dra fram till Hammarsundet (260km). Här var det mycket folk och jag tappade några onödiga minuter men jag fick mina två bananhalvor och min näve bilar samt att jag fyllde på min camelback med lite vatten ifall. Jag hade nämligen tappat en av mina flaskor med sportdryck.

Jag tramapde iväg själv innan Hisingens CK skulle köra med rätt många efter, men nu var det bära eller brista, bara 40 km var, jag har ju sprungit längre så jag tryckte på ordentligt och det var inte så många jag blev passerad av härifrån till mål faktiskt. Med ca 30 km kvar hakade jag på några stycken i några minuter så att jag i vinddraget kunde dra i mig lite energi såsom Enervit Liquid och vatten. Sedan trampade jag på och förbi dem mot Medevi (277km).

Nu var det bara upploppet så benen gick som aldrig förr, "20km kvar" skylten passerades men var var 10km? Det kändes väldigt långt men sen kom den, 10 km till mål och med endorfiner, adrenalin och energisaker som bubblar runt i magen så hade jag överskott av min kraft, jag tog i extra mycket sista milen och det gick snabbt!
Susade förbi cyklist efter cyklist och med en nedförsbacke kvar innan man svänger in på upploppet så var jag nära min första krock för dagen...med en MÅS som stod mitt i vägen och inte verkade bry sig om mig förrän jag var ca 1m ifrån, det var nära!

Upploppet gick på några sekunder och vips var jag i MÅL, 300km avklarade och på 10h 31min 00sek. Ett personbästa med 3h 44min, det är löjligt bra enligt mig :)

Vi får se hur målfotot blir sen men jag tog tag i cykeln och lyfte den över huvudet i alla fall, väldigt nöjd med allt och hade inte speciellt ont heller.

Med ett stort leende gick jag och tog mig min folköl och potatissallad med kyckling som serveras efter målgång. Nu smakade allt bra!

Efter att jag hade ätit upp satte jag mig på cykeln och trampade mot tåget, ca 2-3km. Det kändes lätt men lite småstelt nu när musklerna fått vila lite. Väl framme blev det dusch, en öl och lite grillkorv med trevligt sällskap. Det roliga med sådana eventtåg är ju att man träffar andra med samma intressen och galna historier.
Vi kom tillbaka till Stockholm central ca 00.30 och då tog jag en taxi hem.

Nu i efterhand så är jag väldigt nöjd och redan bestämt mig för att köra nästa år, mer träning än 700km och kanske vara med i en SUB grupp nu när man börjar kunna nå de tiderna och det är så stor skillnad på att cykla i grupp. Det går lättare, mer socialt och alla i gruppen har samma målsättning.
Det var ett väldigt bra varv och många fick tyvärr inte samma underbara upplevelse som jag tack vare regn och kyla under natten.
Grattis alla ni som kämpade oavsett hur långt ni kom, revansch nästa år! =)

Som sagt, nu är jag sjuk så Vätterns väder med lite blåst massa regn och blöta kläder har nog gett kroppen en omgång. Sedan slappnar man ju av såhär efteråt och då attackerar de där små bakterierackarna. Men frisk blir jag nog snart igen och förhoppningsvis snart ut på nya äventyr!

Har ni något tips på ett roligt äventyr?? Skicka gärna förslag:)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar